Saturday, 15 August 2015

Resipi Sup Telur

Jam dah pun menunjukkan pukul 2petang, tapi perut ni tak berisi dengan makanan lagi, melainkan dengan rambutan yang Mr.Enggang bagi malam tadi. Perut dah minta diisi tapi banyak lagi kerja tak settle. Cuaca kat luar tu elok je, rugi kalau tak ambil kesempatan nak jemur kain. So kena cuci semua yang ada tu, siapkan hari ni jugak!

Habis, perut ni macam mana? Nak tak nak kena masak jugak. Masak yang simple2 je dah la. Janji perut ni berisi. Bukak fridge tengok telur ni macam memanggil2 je, masak sup telur je la. Lagi pun nak masak ni bukan susah pun. Bahan tak perlu banyak, nak masak pun 5minit je dah siap!


Oke, ni rupanya sup telur yang Ainn dah siap masak. Jangan pandang rupa tau, yang penting rasanya. Memang sedap, dengan aroma baunya tu. Kira menjadi la ni bagi orang baru belajar masak macam Ainn ni. Tapi telur kuning tu pecah le pulak masa nak masukkan dalam mangkuk tu, sayang betul!!

Resipi ni Ainn dapatkan kat koleksi resipi yang Ainn install kat PlayStore. Nama resipi apa entah, dia guna nama mat salleh punya. Drop Egg Soup kot kalau tak silap. Bahan2 tu Ainn olah la sikit2 ikut apa yang ada kat dapur. So inilah jadinya resipi Ainn, yang Ainn tukar namanya yang senang disebut, Sup Telur!

Resipi Sup Telur

Bahan2:
*3biji telur ayam - Ainn memang beli gred A je
*5ulas bawang putih - dimayang. Ainn suka ketuk dulu sebelom mayang supaya aroma bawang putih tu keluar habis. Konon2 la... bila dah ketuk dah xnampak la halus2 mayang tu
*1-2inci halia - kalau ikut resipi asal dia gunakan halia muda, tapi Ainn suka guna halia tua sebab lagi kaw, sedap buang angin dalam badan nanti. Halia ni potong panjang2 ye
*minyak untuk menumis
*1/2 kiub ayam - kalau ikut resipi asal dia gunakan air rebusan tulang ayam. Sebab tak ada Ainn guna kiub ayam je
*1cawan air
*daun sup + daun bawang - Ainn guna daun ketumbar supaya ada rasa pedas2 sikit
*sedikit serbuk lada hitam
*sedikit penambah perasa, Ainn guna Knorr Pasti Sedap
**2bahan last tu Ainn tambah sendiri

Cara2:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan halia.
2. Masukkan air dan kiub ayam. Tunggu hingga menggelegak.
3. Pecahkan telur satu per satu.  Jangan kacau supaya telur tak pecah. Masukkan serbuk lada hitam dan penambah perasa.
4. Bila dah menggelegak taburkan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
Extra: boleh tambahkan cili padi potong kalau suka pedas. Ainn dah tak masukkan cili padi sebab halia, lada hitam & daun ketumbar dah cukup 'pedas' bagi Ainn.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment