Friday, 21 August 2015

Resipi Roti Telur Dadar

Selamat berhujung minggu semua, khas untuk mereka2 yang berada di Kelantan, Terengganu & Kedah. Tak lupa juga untuk yang berada di Johor! Hihihi Ainn la salah seorang daripadanya :-)

Weekend ni rasa malas nak stay kat rumah, petang semalam alang2 ada kerja nak kena setelkan kat office Scientex Ainn teruskan aje perjalanan ke Muar! Ni lah 'kampung' Ainn untuk cuti hari minggu. Nak balik kampung mak nun jauh di Kelantan kena tunggu cuti panjang sikit la. Hukhukhuk tiba2 rasa sedih pula mengenangkan nasib perantau macam Ainn ni :-(. Ainn ni kira untung lagi ada saudara duk sama negeri, ada orang tu harapkan saudara kat kampung je. Lagi sedih ada orang tu langsung tak ada siapa2 kat dunia ni, hidup sebatang kara! Lagi sedih kan? So think positive, bersyukur dengan apa yang ada *smile*

Oke2, tak nak cerita pasal saudara ke, pasal perantau ke. Perut dah minta diisi dah ni. Mana taknya selalu kat sekolah pukul7 dah berisi dah, paling lewat pon 7'30. Ni jam dah menunjukkan 8lebih dah, tak ada apa lagi yang masuk.

Masuk dapur tengok ada roti. Hmm makan roti dengan telur je la. Telur pon ada ni. Cari2 mayonis pulak tak ada! Buntu! Ni la susahnya bila tak pandai masak ya? Fikir punya fikir tepek je la terus telur ngan roti tu. Buat mana yang ada je!

Jeng! Jeng! Jeng!
Inilah Roti Telur Dadar hasil setengah jam tadi, dah selamat masuk perut dah pon :-$

Nak buat ni sangat2 senang. Orang bujang yang baru belajar masak macam Ainn ni memang suka buat yang simple je. Dah nama pun roti telur dadar, just buat macam telur dadar je, pastu tepek kat roti. Tak faham? Oke, ni dia resipinya.

Resipi Roti Telur Dadar

Bahan2:
*2 keping roti
*Sebiji telur ayam
*1/2 ulas bawang kecil - dimayang
*Sebiji cili padi - potong kecil
*Sedikit garam
*Sedikit minyak

Cara2:
1. Pukul telur dengan garfu.
2. Masukkan semua bahan, kecuali minyak ke dalam telur yang telah dipukul tadi.
3. Panaskan minyak di dalam kuali.
4. Bila minyak sudah panas, masukkan  setengah daripada bancuhan telur tadi. Tunggu sehingga telur separuh masak.
5. Ambil roti, letakkan di atas telur yang separuh masak tadi. Bila dah masak, terbalikkan.
6. Ulang langkah 4&5 untung kepingan ke2.
TipsSebaiknya gunakan non-sticks frying pan, sebab tak nak guna banyak minyak.

Dah siap dah boleh la nak makan. Kalau nak makan dengan sos ke, rasanya sedap jugak kot. Ainn ni biasa la, layan kemalasan ni makan macam tu je la. Kena dengan rotinya, sungguh enak dimakan begitu saja ;-)

No comments:

Post a Comment