Saturday, 22 August 2015

Aiskrim Goreng Rangup di Luar, Sejuk di Dalam

Semalam beli aiskrim kat econsave bukan main lagi budak2 ni dok makan roti dengan aiskrim. Terliur jugak tengok, makan la jugak sekeping. Teringat pulak 2,3 tahun lepas selalu minta Kiki belikan aiskrim goreng kat depan sekolah bila dia datang sekolah tengahari tu. Alahai bendanya kecik je, makan satu memang tak puas. Tapi harganya mencecah RM1! Kalau buat sendiri lagi berbaloi.

Walaupun tak tahu macam mana caranya yang sebenar makcik yang jual tu buat tapi Ainn nak jugak buat pagi ni. Tak kisahlah macam mana pun Ainn cuba juga buat cara Ainn, yang semestinya sangat2 mudah!

Resipi Aiskrim Goreng

Bahan2:
*Roti
*Aiskrim
*Minyak untuk menggoreng

Cara2:
1. Ambil 2scoop aiskrim dan diletakkan di atas sekeping roti.
2. Ambil kepingan roti kedua diletakkan di atas roti tadi.
3. Telangkupkan gelas di atas kepingan roti bersama aiskrim. Tekan gelas sehingga roti terputus membentuk bulatan.
4. Simpan di dalam bekas freezer dan freezkan sekurangnya 10minit.
5. Apabila hendak makan, panaskan minyak dan goreng roti beraiskrim tadi selama 5saat, terbalikkan dan goreng lagi 5saat.
Tips: Pastikan minyak telah panas terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari freezer.

Aiskrim goreng yang rangup di luar sejuk di dalam sedia untuk dimakan :-)

No comments:

Post a Comment