Bahagianya rasa bila hari ni tak payah masak. Dan langsung tak rasa bersalah bila tak masak, sebab hubby pon tak masak jugak. Selalunya kalau Ainn tak masak kerja hubby la duk ktang ktung ktang ktung kat dapur. Nak masuk dua2 duk dapor tak muat, rumah kos rendah so dapurnya kecik je lah.
Hikmahnya kurang sihat semalan, sehari duk ngemas bilik bawah ni. Malam tadi rasa macam nak demam je. Sebelom tidur hubby spray air kat satu badan ni, pastu ngadap kipas no3! Jaga2 pagi tadi dah 6.30am, sambung balik 9.30am baru terjaga pulak. Puas hati betol tidur. Hahaha. Tak cukup dengan tu bermalas2 lagi 10lebih kot baru mandi. Hiii macam mana ni nak jadi teladan terbaik untuk anak2 nanti? Yang ni jangan tiru tau!
Siap mandi hubby ajak makan kat luar je. Brunch je la terus. Siap2 makan kitorang pusing2 pergi JB, Kulai, pastu pusing2 kat airport. Dalam 1.30 baru balik rumah.
Duk lepak ngan hubby sambil nonton tv baru teringat hari ni ada jemputan, Kak Suhaidah kat Taman Aman. Selamat pengantin baru ye kak. Ainn doakan akak dan suami berkekalan hingga ke jannah. Sorry tau Ainn pergi lewat tadi, tak sempat nak tengok akak sanding. Pukul4 baru pergi pengantin dah siap makan, siap lepak2 lagi kat luar dewan tu. Huhu.
Petang 6.30 pulak hubby ajak pergi pasar malam. Dah lama dia mengidam nak makan nasi kerabu sambal berapi tu. Layankan je la. Dan macam biasa akan beli jugak sate. Maksudnya tak payah masak la ye untuk malam ni. Smile :-)
Walaupon perut hubby dah kenyang pekena nasi kerabu sebungkus, tambah lagi dengan sate dan buah mata kucing, perut sendiri pon nak kena isi jugak. Mana cukup dengan 5cucuk sate je. So kita masak la ye apa yang simple2 je.
Bahan2:
5keping roti
5batang sosej
5keping keju
1biji telur
1tbs susu pekat
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
1. Lenyekkan roti. Ini supaya roti tidak menyerap banyak minyak semasa proses menggoreng.
2. Letakkan kepingan keju di atas kepingan roti yang telah dilenyekkan tadi.
3. Ambil sosej dan letakkan di hujung roti. Gulung roti dan kepal2kan supaya gulungan lebih kemas. Ketepikan.
4. Pecahkan telur di dalam mangkuk.
5. Masukkan susu dan pukul rata.
6. Celupkan roti yang telah digulung tadi ke dalam telur.
7. Panaskan minyak, dan gorengkan gulungan roti tadi. Pastikan api perlahan dan cepat2 dibalik2kan supaya roti tidak hangit.
Tips: Untuk memastikan gulungan roti tidak terbuka boleh dilekatkan dengan menggunakan bancuhan tepung gandum.
Tips 2: Gunakan minyak yang sedikit untuk mengelakkan penyerapan minyak yang berlebihan.
Extra: Boleh juga digelekkan roti ke dalam serbuk roti selepas digelekkan ke dalam telur, jika suka.
Bila dipotong boleh nampak cheesenya tuh, tak sabar rasanya nak dingap. Lebih sesuai kalau dibuat menu untuk breakfast.
No comments:
Post a Comment