Monday, 7 November 2016

Singgang Daging Kelantan Yang Menjadi Dengan Sedapnya

Dah habis pantang lahirkan Aisy kami pindah balik rumah wan. Ye la ma nak kena jaga Chik Ana la pulak. Ngam2 Aisy 40hari Chik Ana lahirkan Qaseh. Hari ke45 baru kitorang balik rumah wan. Alah bukan jauh pon rumah ma ngan rumah wan ni. Jalan kaki pon dalam 5minit je kot, tu pon kalau jalan lenggang2 kangkung.

Dah duduk rumah wan ni kena la masak sendiri. Takde sape yang nak masak. Sejak mak kena serangan strok 2 1/2 tahun lepas wan beli je nasi untuk makan diorang berdua. Anak menantu balik ni boleh la jimat kos sikit bila masak. Walaupon sebenarnya bukannya sedap sangat. Wan sendiri pon dah maklum anaknya ni tak pandai masak. Hihihi.

Hari pertama kat rumah wan kitorang memulakan misi untuk masak memasak ni. Apa lagi? Beli barang2 dapur la; kering dan basah. Hubby ajak pergi Pasar Gua Musang. So untuk tengahari tu belom start masak lagi, makan kat rumah kak je kat Gua Musang. Boleh sambil2 melawat anak Chik Ana yang kuning tu.

Makan malam je la kena masak. Hubby request masakkan ikan rebus goreng. Ni menu kitorang kat rumah Ah Tong. Selalu hubby masak ni. Walaupon simple memang terangkat. Kena pulak nasi panas, ikan panas, budu pedas. Perghh menambah2 makannya.

Masa borak2 waktu makan tu Ainn bagitahu hubby plan Ainn nak masak singgang daging untuk makan tengahari esoknya. Banyak sangat daging korban yang jiran2 bagi masa Raya Haji dulu, belom berusik pon lagi. Tambah pulak Ainn dah lama tak makan singgang daging. Teringin sangat nak makan. Dulu2 mak suka sangat masak singgang daging ni. Nak pulak tang tulang, tak pon bahagian tulang rusuk. Seingat Ainn mak tak pernah masak masakan lain kalau tulang rusuk, melainkan singgang je. Arwah nenek pon suka singgang daging. T_T sedih pulak tiba2.

Oke xtaknak sedih2, nak sambung cerita ni. Bila Ainn bagitahu hubby niat murni la sangat Ainn tu hubby bagi respon positif. Rupanya dia pon dah lama tak makan singgang daging. Alamak, macam dia betol2 berharap je dapat makan singgang tu. Aduhh kalau tak menjadi macam mana? 'Tapi ni 1st time sy nak try masak. Kalau tak menjadi saya mintak maaf awal2 ya,'. Haa kan senang macam ni. Takot bagi harapan palsu pulak kat dia. Kalau tak sedap tu mungkin la, dibuatnya rupa singgang pon takde macam mana? Kes naya jadiknya.

Berkira2 dengan hubby bahan2 yang diperlukan. Huh rupanya dia pon tak tahu jugak. Main ingat2 lupa je bahan2nya, senang2 google aje la. Tapi hasil google pulak tidak seperti yang Ainn nak. Banyaknya masak sama macam singgang ikan je.

'Guna la key word "singgang daging kelantan!"'. Oh ye kan. Mungkin cara masaknya tak sama ikut negeri. Lagipon singgang daging ni setahu Ainn terkenal kat Kelantan dan Terengganu aje. Tapi yang sedihnya dah guna keyword tu pon hasilnya tak macam yang selalu makan jugak. Ainn refer pada gambar yang dishare je. Ada yang kuahnya merah macam mak Ainn selalu masak, tapi macam cair je. Sudahnya belasah sendiri je la. Guna je bahan2 yang rasanya perlu. Kali ni masak ikut resipi sendiri je.

Daging Singgang Kelantan

Bahan2:
Daging
2ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1inci lengkuas
3biji lada kering
1tsp ketumbar
1tsp garam
3cawan air

 Cara memasak:

  1. Potong daging kecil2.
  2. Bawang merah, bawang putih dan lengkuas dihiris nipis.
  3. Lada kering dan ketumbar ditumbuk kasar.
  4. Satukan semua bahan di dalam periuk. Renehkan sehingga daging empuk. Atau sehingga airnya kering menjadi 1cawan. Siap.



Dengan cara ini Ainn berjaya masak singgang daging dengan sedapnya. Wahh hubby siap makan bertambah2 lagi!

Haa senang je kan sebenarnya nak masak singgang ni. Patutlah orang selalu cakap masak singgang ni menu orang bujang. Tak pon menu time malas. Tapi hasilnya menyelerakan. Nak pulak makan dengan budu. Hurmm sebut pasal budu ni ada yang siap2 masukkan budu masa masak singgang tadi. Terpulang cara masing2 la ya.

**dah siap makan Ainn terbaca satu entry pasal masakan singgang daging Kelantan. Kena letak asam keping jugak ke? Hihihi Ainn tak taruk pon, almaklum dah lama tak makan dah lupa ada ke tak asam keping dalam tu.

No comments:

Post a Comment