Resipi kali ni Ainn cari kat iresepi.com, dishare oleh Che'Nom. Kalau 'peminat' iresipi mesti perasan Che'Nom banyak share resipi kat situ. Apa yang menariknya resipi Che'Nom ni dia langsung tak guna sup bunjut atau rempah sup. Dua2 ni dia langsung tak guna.
Tapi Ainn tetap jugak guna cara Ainn. Sebabnya bahan tak cukup la. Dah puas cari potato tetap jugak tak jumpa. Untuk rempah ratus tu pulak kononnya Ainn beli sup bunjut Mak Siti, bukak bunjutnya tu nak tengok bahan apa yang ada dalam tu. Ingatkan mana yang belom ada tu nak beli loose la. Sekali bukak rempah ratusnya tu dah dihancurkan walaupon tak betol2 hancur. Kat bungkusan pon ada tulis 3bahan je. So Ainn ambik keputusan guna aje bahan mana yang ada.
Bahan2:
4ketul ayam - potong kecil
1bungkus sup bunjut - dibuka bungkusannya
2biji bawang merah - ditumbuk
3ulas bawang putih - ditumbuk
1/2batang lobak merah - potong dadu
1biji tomato - belah 4
3cawan air
Garam
Minyak
1pokok daun sup
1pokok daun bawang
4biji cili
Bawang goreng
Limai nipis
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan dalam sup bunjut dan bawang.
- Masukkan ayam. Gaulkan seketika.
- Masukkan air. Renehkan sehingga menggelegak.
- Masukkan lobak merah sehingga sedikit empuk.
- Masukkan tomato, garam dan 3tangkai daun sup. Renehkan sehingga masak.
- Hidangkan dengan taburan hirisan daun bawang, daun sup dan cili. Taburkan juga bawang goreng dan perahkan limau nipis.
Ini cara orang Kelantan makan sup. Terasa lengkap dengan masin, masam, pedas. Kalau kat Johor pulak Ainn belajar makan dengan kuah kicap. Ikut selera masing2 ya.
No comments:
Post a Comment