Belek2 picture kat dalam hp jumpa yang ni. Baru 3kali Ainn masakkan penne goreng ni. Dan semuanya ada kenangan tersendiri. Paling tak boleh lupa masa 1st time Ainn masak penne ni awal tahun lepas. On the way nak pergi sekolah Ainn accident, depan sekolah. Sempat bagi kawan2 makan, cuma Ainn je la tak lalu nak makan masih rasa berdebar.
Kali kedua masak masa sambutan Hari Raya baru2 ni. Ainn masakkan ni untuk hidangan anak2 istimewa Mutiara Senai. Sorang2 makan sikit je, tapi pakat duk kutip sosej dengan udang la. Biasa la anak2, sayur2 semua nak kena paksa makan dulu. Kena ugut tak dapat duit raya baru diorang nak makan.
Dan kali ketiga Ainn masak kononnya istimewa untuk hubby. Bukannya Ainn tak tahu hubby tak suka mi dan pasta. Entahlah gatal sangat nak jugak masak penne ni untuk dia. Sudahnya Ainn sorang je yang sentuh. Huhuhu.
Oke, jom semak resipinya yang ambik dari Chef Hanieliza.
Resipi Penne Goreng
Bahan2:
100g penne
50g udang - dibuang kulit
1batang sosej - dipotong bulat2 kecil
2biji cendawan butang - dipotong nipis
1biji tomato - dipotong dadu
1/2labu bawang besar saiz kecil - dipotong dadu
1/2biji capsicum - dipotong dadu
50g brokoli - dipotong kecil
1/2tbs sos cili
1tbs tomato puri
1/2tsp lada hitam
1tbs minyak zaitun
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Penne direbus dan ditoskan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis tomato dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Masukkan sos cili dan tomato puri. Kacau rata. Boleh tambah sedikit air.
4. Masukkan udang, capsicum dan brokoli. Kacau seketika.
5. Masukkan sosej dan cendawan butang. Kacau lagi.
6. Masukkan penne. Kacau rata.
7. Taburkan lada hitam dan perasakan dengan garam. Kacau rata dan siap dihidangkan.
Tips: Rebus penne dengan menggunakan air rebusan kulit udang supaya dapat menyerap lebih rasa manis udang.
No comments:
Post a Comment