Monday, 14 September 2015

Chicken Grill *chicken chop yang tak berapa menjadi*

Dalam English class semalam Ainn beritahu next week nak buat tiramisu untuk kelas masak. Dan2 je Syafiq tanya bila nak buat popia sosej yang salin resipi last two weeks? Alahai kesian Syafiq, dia tak datang last week, diorang semua dah masak dah pun. Diorang pulak senyap je takde cerita apa2, itu yang Syafiq tak tahu cerita. Ainn pulak konon2 nak share anak2 masak popia sosej ni last week tapi asyik tertangguh je. Macam malas la pulak sebab dah lama sangat. Lagipun resipinya sama je macam resipi popia sosej yang Ainn pernah share sebelom ni. Ya memang resipi Ainn simple2 je. Anak2 pun tahu kalau turn Ainn yang ajar masak mesti senang nak buat. Tak kisah la simple ke apa ke, yang penting anak2 cakap sedap. Yoke Ling yang susah nak makan sampai kena paksa tu pun makan habis! Hihihi riak la pulak. Budak2 macam ni tahu ke nak cakap tak sedap?

Okey, tak nak cerita pasal anak2 ni. Kali ni Ainn nak share resipi baru yang memang simple jugak. Kalau ikutkan dengan resipi asal Chicken Chop yang kat Buku Resipi Istimewa tu memang jauh bezanya. Konon2 nak olah resipi tu ikut diet Atkins yang Ainn dok follow ni. Hasilnya? Mak aii dalam banyak2 bahan tu secoet ni je yang tinggal? Dan disebabkan Ainn tak celup tepung tak goreng macam resipi tu Ainn tukar la namanya jadi chicken grill. Suka hati Ainn la kan? Hihihi

Tapi disebabkan Ainn makan rasa macam sedap je walaupun bahannya hanya sebegitu, Ainn nak share la kat sini. Tak kisahlah walaupun masa Ainn makan tu rasa sedap sebab lapar. Hakhakhak..

Nampak tak, nak rebone pon tak reti!!

Tengok gambar ni nampak macan sedap kan? Seriously memang sedap! Huh tak habis2 lagi nak perasan :-P
Oke, resipinya ialah.... very the simple!

Resipi Chicken Grill

Bahan2:
*Seketul ayam - rebone
*Sedikit serbuk lada hitam
*Sedikit sos Worcestershire
*Sedikit minyak zaitun

Cara2:
1. Gaulkan ayam yang telah direbone dengan serbuk lada hitam dan sos Worcestershire. Perap sejam.
2. Panaskan minyak zaitun dalam non-stick pan.
3. Bakar ayam hingga masak.
Tip: Minyak tak perlu banyak. Sekadar sapukan dekat bahagian nak letak ayam ke. Ainn sapu tisu yang dicelup minyak je, senang kerja!
Tips2: Kadang2 Ainn punya malas ni Ainn perap siap2 minyak tu sekali dengan sos dan lada hitam, so dah tak payah letak minyak lagi.

Kali ni Ainn tak sukat, so tak boleh nak beritahu la berapa sukatan bahan2 yang Ainn guna tu. Melainkan ayam je, Ainn guna seketul bahagian paha. Lagipun sukat menyukat ni untuk orang tak pandai masak macam Ainn je.

Senang + sedap. Makan pulak dengan sos cili + mayonis + thousand island, memang sedap sehingga menjilat jari!

No comments:

Post a Comment