"Hello!"
"Hello, cikgu! Cikgu, kita nak yang macam cikgu buat hari tu, ada tak?"
"Ala, tak ada la Zhafry. Nanti sy buat ya?!"
Dah lama sangat dah sebenarnya Zhafry request ngan Ainn buatkan biskut lapis cheese ni. Tapi disebabkan susah sangat nak dapatkan krim cheese kat econsave itu yang jadi susah nak buat. Asyik tertangguh je. Zhafry pulak asyik tanya bila nak buatkan cheesekut tu. Serba salah pulak jadinya.
Nak dijadikan rezeki Zhafry semalam Kak Ain buat majlis akikah Razein. Dah alang2 kat Bandar Putra apa salahnya singgah sekejap kat ioi Mall tu. Manalah tahu kat situ ada cream cheese yang duk cari selama ni. Alhamdulillah memang rezeki Zhafry, memang ada! Kali ni nak cuba brand Philadelphia la pulak. Lagi pun guna yang ni senang, 250g so guna je setengah tin susu nanti. Balik tu apa lagi terus buat la. Dah memang senang je nak membuatnya. Tak percaya? Tengok ni...
Resipi Biskut Lapis Cheese
Bahan2:
*250g cream cheese
*250g susu pekat
*Cheese craker secukupnya
*Sedikit nestum
Cara2:
1. Putarkan cream cheese bersama susu pekat sehingga sebati dan kembang.
2. Di dalam bekas, lapiskan cheese craker.
3. Lapiskan dengan cream yang dipukul tadi.
4. Taburkan sedikit nestum menutupi permukaan krim.
5. Ulang langkah 2 - 4 sehingga habis
6. Sejukkan di dalam peti sejuk.
Nah, ini special untuk Zhafry. Comot giler Ainn buat hihihi. Ainn suka lapisan cream tu tebal, so that's why tak nampak sangat lapisan biskut tu. Kalau kurangkan ketebalan cream tu mesti dapat banyak bekas kot. Tapi nak kena banyak biskut la sebab nak kena buat banyak lapisan. Nestum pun, kena lebih jugak. One more, masa pun nak kena lebih jugak la :-P
No comments:
Post a Comment