Puasa dah lebih seminggu baru nak buat kuih. Bagitau Oren nak buat ondeh2 boleh pulak dia tanya ondeh2 tu macam mana. Kot2 orang Kelantan panggil nama lain katanya. Loh, Kelate pon panggil ondeh2 jugak la. Siap suruh google lagi cari gambar. Tak puas hati betul.
Ni ha contoh gambar ondeh2. Boleh pulak dia kata ni kuih biji nangka? Yang, tu lain la. Ni namanya ondeh2.
Tak kisahlah apa namanya, bila dia cakap dia makan kuih ni boleh la belajar buat. Hihihi. Dah lupa dah Ainn ambik resipinya kat mana, Ainn buat ikut sukatan Ainn sendiri. Just ikut bahan yang dia bagi je.
Resipi kuih ondeh-ondeh @ kuih melaka
Bahan:
1cawan tepung pulut
2helai daun pandan - blend, diambil airnya sahaja
Sedikit kapur
Gula melaka - potong kecil
Secubit garam
Kelapa parut
Air untuk merebus
Cara:
1. Air pandan dikacau bersama2 dengan kapur.
2. Masukkan air tadi ke dalam mangkuk berisi tepung beras. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga tepung boleh digentel.
3. Ambil sedikit tepung dan digentelkan. Leperkan sedikit, letakkan gula melaka dan gentel bulat. Pastikan gula melaka betul2 bersalut tepung supaya tidak terkeluar.
4. Sambil2 menggentel tepung, rebus air di dalam periuk.
5. Kelapa digaul bersama garam di dalam bekas lain.
6. Rebus tepung yang sudah digentel sehingga ia terapung. Toskan airnya.
7. Golek2kan ke dalam bekas berisi kelapa.
Ikut sukatan ni Ainn buat boleh 2x makan. Untuk 2orang makan rasanya cukup kalau guna 1/2 cawan je tepung tu. Lagi pon dah ada makanan lain kan nak makan untuk berbuka, bukannya makan kuih ni semata2.
No comments:
Post a Comment