Sepatutnya ni menu untuk sahur. Sebab bangun dah lewat, nak masak lagi memang dah tak sempat. So Ainn forward jadikan menu untuk berbuka. Kiranya semalam buat 2menu la, kuih melaka dengan ketam masak lemak. Dan dua2 ni tak snap pic sebab enpon tertinggal kat kelas. Langsung tak terpikir nak guna enpon hubby. Tapi enpon dia gambar tak cantik. Hihihi.
Resipinya Ainn ikut resipi ketam masak lemak cili padi. Ainn punya tak boleh namakan dengan nama ni kot, sebab guna 2bijik je cili padi. Sebab tu la Ainn namakan ketam masak lemak je, cili padinya tu bahan tambahan je.
Dan untuk kali ni Ainn try masak guna susu, tak gunakan santan. Banyak kali Ainn bagitau Oren Ainn guna susu gantikan santan, dia diam aje. Risau kot2 dia tak boleh nak terima. Ye lah bila guna susu ni kan kurang sikit rasa lemaknya. Dia diam aje lantak la.
Bila nak hidang petang tu baru dia paham yang Ainn duk cakap guna susu tu dalam masakan ketam ni. Dia duk ingatkan Ainn cakap pasal ondeh2. Alahai syg, ondeh2 mana la guna santan. Guna kelapa ye la nak salut tu.
Macam tak boleh terima je dia bila Ainn guna susu. Muak katanya. Ingat lagi beli tomyam kat Chiku3 ari tu dia gunakan santan, tak habis pon tomyam tu. Padahal dua2 hantu tomyam. Benda dah siap yang, makan je la.
Aih, dalam duk kata muak tu sampai menambah makan nasinya. Kira sedap la tu. Hihihi hubby tak puji kita puji sendiri.
Resipi Ketam Masak Lemak
Bahan2:
2ekor ketam
1/2cm lengkuas - tumbuk
1/2cm halia - tumbuk
2biji cili api - tumbuk
2ulas bawang merah - tumbuk
1ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit serbuk kunyit
1batang serai - dititik
1keping asam gelugor
150ml susu cair
400ml air
Serbuk knorr
1kiub pati ikan bilis
Cara2:
1. Masukkan air, bahan tumbuk, serbuk kunyit, susu, serai dan asam gelugor ke dalam periuk. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan serbuk Knorr dan pati ikan bilis. Kacau lagi, pastikan kiub ikan bilis hancur.
3. Masukkan ketam dan biarkan ianya mendidih. Tunggu sehingga kepekatan kuah yang diingini.
Walaupon banyak bahan yang perlu digunakan tapi cara nak masaknya tu senang je :-)
Dan untuk kali ni Ainn try masak guna susu, tak gunakan santan. Banyak kali Ainn bagitau Oren Ainn guna susu gantikan santan, dia diam aje. Risau kot2 dia tak boleh nak terima. Ye lah bila guna susu ni kan kurang sikit rasa lemaknya. Dia diam aje lantak la.
Bila nak hidang petang tu baru dia paham yang Ainn duk cakap guna susu tu dalam masakan ketam ni. Dia duk ingatkan Ainn cakap pasal ondeh2. Alahai syg, ondeh2 mana la guna santan. Guna kelapa ye la nak salut tu.
Macam tak boleh terima je dia bila Ainn guna susu. Muak katanya. Ingat lagi beli tomyam kat Chiku3 ari tu dia gunakan santan, tak habis pon tomyam tu. Padahal dua2 hantu tomyam. Benda dah siap yang, makan je la.
Aih, dalam duk kata muak tu sampai menambah makan nasinya. Kira sedap la tu. Hihihi hubby tak puji kita puji sendiri.
Resipi Ketam Masak Lemak
Bahan2:
2ekor ketam
1/2cm lengkuas - tumbuk
1/2cm halia - tumbuk
2biji cili api - tumbuk
2ulas bawang merah - tumbuk
1ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit serbuk kunyit
1batang serai - dititik
1keping asam gelugor
150ml susu cair
400ml air
Serbuk knorr
1kiub pati ikan bilis
Cara2:
1. Masukkan air, bahan tumbuk, serbuk kunyit, susu, serai dan asam gelugor ke dalam periuk. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan serbuk Knorr dan pati ikan bilis. Kacau lagi, pastikan kiub ikan bilis hancur.
3. Masukkan ketam dan biarkan ianya mendidih. Tunggu sehingga kepekatan kuah yang diingini.
Walaupon banyak bahan yang perlu digunakan tapi cara nak masaknya tu senang je :-)
No comments:
Post a Comment