Wednesday, 15 June 2016

Ayam Masak Kicap Hitam Legam

Malam tadi lena sangat tidor. Dah la tidor awal. Tak tahu pukul berapa terjaga, kejutkan Oren semata2 nak tanya dah pukul berapa? Hahaha terbaik punyalah isteri pon.

'Enpon tak berkokok lagi maknanya belom pukul 4 lagi la tuh...!' 4.30 jugak la baru Ainn bangun masak untuk sahur. Kalau ikut list menu untuk sahur dan berbuka, menu yang masak pagi ni sepatutnya menu berbuka semalam. Tak kisahlah kan bila2 pon.

Duk ktang ktung ktang ktung sorang2 kat dapor akhirnya jadi jugak ayam masak kicap ni, walaupon hitam legam aje warnanya. Warna hitam legam takpe asalkan rasanya boleh ditelan. Jom check resipinya sama2.

Resipi Ayam Masak Kicap Hitam Legam

Bahan2:
4ketul ayam saiz kecil
Serbuk kunyit
Garam
Rempah kari daging
1biji kentang - potong bulat
1biji bawang merah saiz kecil - tumbuk
1ulas bawang putih saiz kecil - tumbuk
1/2cm halia - tumbuk
1/2tsp sos tiram
1/4tsp sos cili
1/4tsp kicap cair
1tbs kicap manis
1/2biji limau kasturi - diambil jusnya
1/2biji bawang besar Holland saiz kecil- potong panjang
1/2biji lada - potong serong
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:
1. Perap ayam bersama serbuk kunyit, garam dan serbuk kari. Ainn perap siap2 sebelom tidur.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam. Ketepikan.
3. Gorengkan kentang. Ketepikan.
4. Kurangkan minyak, cukup2 untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk.
5. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap dan jus limau. Kacau rata. Boleh tambah air kalau nak kuah.
6. Masukkan ayam, lada dan bawang besar. Kacau. Siap!

No comments:

Post a Comment